Sivut

12.12.2012

Sani: Tarvetta iloon on (MTV3, haastattelu)


Aikakoneen Sani: Tarvetta iloon on


Eletään vuotta 1995. Aikakone julkaisi debyyttialbuminsa ja lama-ajan suomalaiset hullaantuivat. Nyt Aikakone on täällä taas.
– Aikakone oli varsinkin vuosina 1995 ja 1996 kovimmillaan, nimenomaan tämän lama-Suomen keskellä. Olimme tietynlainen ilopilkku ravintoloissa, joissa ehkä kärsittiin huonoa oloa. Ihmiset hyppäsivät aikakoneeseen, eivätkä onneksi jääneet rypemään siihen suomalaisille niin tuttuun melankoliaan, muistelee Sani MTV3:lle.
Tarvetta iloon Sanin mielestä on.
– Nyt eletään myös vähän sellaista samanlaista lama-aikaa kuin silloin, joten on tarve pitää hauskaa taas, sanoo Sani ja muotoilee mainoslauseen Syksyn säveleen. - Mitä elämä olisi ilman disco-musiikkia, ei mitään. Aerobic-tunnit loppuisivat, mopoautot ja niissä hilluvat pienet karvanopat eivät enää heiluisi, kukaan ei menisi enää baareihin viettämään sosiaalista elämää. Äänestä siis Nirvana ja Aikakone!

Pikku breikki oli hyvästä

Aikakone oli suosionsa huipulla 90-luvulla, toimi välillä nimellä Aika ja oli telakallakin pitkään. Vuonna 2008 yhtye palasi keikkailemaan ja on nyt taas uuden albumin kimpussa.
– Se oli sellainen meidän oma hiekkalaatikko. Me olimme kuin perhe ja olemme edelleen kuin siskoja ja veljiä toisillemme. Mitään suurta kilpailua ei ollut, vaikka olemme kaikki ihan erilaisia persoonia. Kaivattiin hölmöjä juttuja ja vielä hölmömpiä keikkamatkoja. Nykyään Aikakoneella on ainakin kahdeksan lasta, tuleekohan heistä sitten uusi Aikakone-generation, naureskelee Sani.

Konemusiikkia pvc-housuissa

1990-luvun tyyliä ei Aikakoneen Sani (oik. Saija Aartela) juuri kaipaa.
– Meillä oli karvapuuhkat ja PVC-pöksyt. Se oli muotia silloin ja ne tulivat oikein jostain Lontoosta asti. Kyllä niissä oli kelju vetää sitä ”aerobic-tuntia”. Aivan ihanaa, kerta kaikkiaan, nauraa Sani antaumuksella.
– Me olimme sellainen iloinen ja pirteä bändi, eikä paljon mietitty. Kunhan oltiin räväköitä.
Aikakoneen suurimpia hittejä ovat mm. Alla vaahterapuun, Odota, Nti Groove ja Keltainen. Sani julkaisi myös Samuli Edelmannin kanssa kappaleen Tuhat yötä, joka nousi kovaan suosioon.
– Tarkkaan en muista, mutta Aikakoneen levy oli ensimmäinen Suomessa painettu CD. Sitä ennen oli niitä C-kasetteja. Nykyään ollaan ihan tietokoneiden armoilla ja ihmiset lataavat biisin kerrallaan. Ihan kamalaa, sillä levy on muusikolle kuin kirjailijalle kirja, se on teos ja tuotos. Itse tykkään yhä lp-levyn karheudesta ja lämmöstä, kertoo Sani.

Elossa ollaan

Kutsu Syksyn säveleen oli kunnia-asia Aikakoneelle.
– Mahtavaa, kyllä! Vaikka musiikkikilpailuistahan voi olla monenlaista mieltä. Mutta oli ne sitten Euroviisut tai Syksyn sävel niin ne on hyvä paikka tuoda uutta materiaalia esille. Ja käydä morjestamassa kansaa, että hei elossa ollaan. Olen katsonut nyt Syksyn sävel –retroja ja voihan se olla, että kymmenen vuoden päästä taas kansa nauraa, että mitä tuli tehtyä. Mutta kansalle kansan huveja!
– Meidän kappale on nimeltään Nirvana ja se on kaikessa yksinkertaisuudessaan kutsu tanssilattialle. Joku sanoi, että se muistuttaa vähän Odota -biisiä, kertoo Sani ja valmistautuu illan keikkaansa Hämeenlinnan Suistoklubilla.
Perheellinen Aikakoneen jäsen on palannut juurilleen.

(Tanja Huutonen/ MTV3)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

AddThis